De ce ne îngrăşăm mai mult iarna? Cum putem păcăli vremea rece

De ce ne îngrăşăm mai mult iarna? Cum putem păcăli vremea rece

Iarna s-a lăsat aşteptată, dar şi când a venit, nu s-a încurcat. Ne-am gândit că este perioada potrivită pentru a vă explica ce efect are vremea rece asupra organismului nostur. De obicei, majoritatea dintre noi tindem să punem mai multe kilograme în sezonul rece, când afara sunt temperaturi foarte scăzute. Acest fenomen are explicaţie şi, cu atenţie, poate fi chiar ţinut sub control.

Iată care sunt principalele motive pentru care ne îngrăşăm iarna:

1. Dormim prea mult
Ziua este mai scurtă pe perioada iernii, iar noaptea este mai lungă. Cei mai mulţi dintre noi abia aşteptăm să ajungem acasă după o zi obositoare şi să ne punem în pat. Chiar dacă nu pare uşor, trebuie totuşi să ne ridicăm şi să fim mai activi decât ne vine să fim pe perioada iernii.

2. Vremea rece
Pe timpul iernii ne lipsesc activităţile de afară. Nu este uşor să ieşi pe vremea aceasta, dar poţi face orice altceva decât să stai în pat, la seriale şi să mănânci prostii. Dacă vrei un corp sănătos şi o siluetă armonioasă, trebuie să încerci să ai activităţi interactive şi pe perioada sezonului rece.

3. Suntem mai depresivi
Iarna apar tulburarile afective sezoniere care induc depresia şi melancolia, dată de lipsa luminii şi a activităţii. În aceste perioade, oamenii tind să se izoleze şi să se "trateze" mâncând. Încearcă să te trezeşti dimineaţa şi să se bucuri de primele raze ale soarelui pentru a te bucura de o zi cât mai lungă şi pentru a evita orice urmă de depresie care ar putea apărea.

4. Mâncarea nepotrivită
Iarna este vremea preparatelor grele, calde, care ne fac să ne simţim cât mai confortabil în casă. Oamenii tind să uite de siluetă pe perioada rece şi aleg mâncăruri care nu ajută în procesul de slăbire sau întreţinere. Nu lăsa pofta să îţi oprească drumul în atingerea obiectivelor şi alege preparate sănătoase.

5. Mâncăm mai mult
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Exeter, iarna simţim nevoia să mâncăm mai mult. Specialiştii susţin că este un proces natural ar organismului. Nu uita de dietă!

6. Suntem mai leneşi
Iarna, organismul nostru produce mai mulţi hormoni care induc somnul. Din această cauză suntem mai tot timpul somnoroşi, iar cheful de sală, sport sau orice activitate fizică este scăzut. Cel mai bun sfat este să te antrenezi după ce te trezeşti, când este lumină şi organismul este mai energic.

7. Creşte metabolismul
Acest aspect pare a fi unul pozitiv, însă poate dăuna siluetei tale dacă nu eşti atent. Conform unui studiu realizat de Universitatea Maastricht din Olanda, metabolismul nostru creşte şi consumă mai multă energie pentru a ne încălzi corpul. Acesta este încă unul din motivele pentru care simţim nevoia de a mânca mai mult. Organismul are nevoie de mai mulţi nutrienţi pentru a rezista frigului.

8. Hainele groase de iarnă
Cine nu are iarna o geacă groasă, prin care nu trebuie să ne îngrijorăm de expunerea kilogramelor în plus... pentru că nu se văd? Aşa scade atenţia noastră pentru siluetă, iar când iese soarele şi vrem să purtăm haine mai subţiri... observăm că ne-am îngrăşat. Chiar dacă porţi haine largi şi groase, încearcă să nu îţi neglijezi silueta.